Verksilver

Verksilver har du i dina silverbestick

När du köper ett silverföremål som är gjort i verksilver så är bara 83 procent av innehållet i föremålet rent silver.

De övriga 17 procenten som du har köpt består oftast av koppar eller ibland (mycket ovanligt) zink. När man blandar silver och koppar får man vad man kallar en legering. Anledningen till att dina silver föremål är gjorda i legering är att de blir mer hållbara och starkare.

När du inhandlar till exempel ett silverbestick eller en silverljuststake i silver så är de mycket troligt tillverkade av verksilver. Köper du däremot smycken i silver så är de förmodligen tillverkade i vad man kallar sterlingsilver. Sterlingsilver innehåller mer rent silver jämfört med verksilver. Läs mer om sterlingsilver här.

Dina föremål i verksilver är som sagt hållbara och går bra att använda i större föremål. De har dock ett par nackdelar: de smälter vid lägre temperatur, de är svårare att forma (för din silversmed) och de får snabbare en ful yta av luften. Kanske har du sett en gammal uppsättning silverbestick som legat i sin låda i många är, oftast är ytan mer eller mindre svart.

För att dina silverföremål i verksilver ska behålla sin fina yta längre tid så lägger man ofta på ett tunt skick av rent silver på ytan. Det rena silvret står emot tidens tand på ett mycket bättre sätt och behåller sin silvriga yta under en längre tid.

För att bilda dig en bättre uppfattning av vad silver är och hur det fungerar klicka här.