Sterlingsilver

Sterlingsilver är äkta silver

Har du smycken i silver är de förmodningen tillverkade av just sterlingsilver. Sterlingsilver är en blandning av rent silver och koppar. Halten av rent silver i sterlingsilver är alltid 92,5 procent. De andra 7,5 procenten är alltså koppar eller ibland zink.

Ibland kallas sterlingsilver för äkta silver. ÄKTA SILVER ÄR SAMMA SOM STERLINGSILVER.

Sterlingsilver används nästan uteslutande för smyckestillverkning. Sterlingsilver till smycken har flera fördelar för silversmeder och för dig som äger smycken i silver. Det smälter vid än högre temperatur jämfört med verksilver och det är mycket smidigare att bearbeta till smycket, det är helt enkelt mjukare. Dina smycken i sterlingsilver kommer också att behålla sin fina yta länger och inte missfärgas lika snabbt som verksilver.

Fördelarna med sterlingsilver kan även vara dess nackdelar i andra sammanhang. Efter som det är mjukt och lätt deformeras så passar det dåligt att tillverka större bruksföremål av sterlingsilver. Vid tillverkning av till exempel matbestick och ljuststakar använder man istället verksilver som har betydligt bättre hållfasthet.

Historien bakom sterlingsilver

Sterlingsilver kommer ursprungligen från Europa och användes i handeln redan på tidigt 1000-tal. Läs mer om silver här.