Silver

Vad du behöver veta innan du köper smycken av silver

Månen representerar silver
Månen representerar silver

När du läser den här sidan får du veta vad silver är och vilka olika typer av silver som finns. När du lär dig vilka olika typer av silver som finns att köpa slipper du vara förvirrad över de olika benämningarna. Du får också förståelse för de olika priserna som du kommer att stöta på när du köper smycken i silver.

När du köper ett föremål i silver så köper du samtidigt en av våra vanligaste ädelmetaller. Andra ädelmetaller som du säkert har kommit i kontakt med är till exempel guld och platina. Ädelmetaller har i olika former genom historien används som betalningsmedel, du har säker någon gång sett både guld och silvermynt. Nu för tiden använder du i stället sedlar och VISA-kort. Idag används ädelmetallerna mest till smycken, t.ex. namnsmycken i silver, och i tillverkning av olika prylar, t.ex. din mobiltelefon. Handeln med smycken i ädelmetaller är reglerat i svensk lag.

På samma sätt som den gula färgen hos guld genom tiderna har förknippats med solen, så har den silvervita färgen förknippats med månen.

Silverfakta:

Liksom guld är silver mjukt, smidigt och formbart; i själva verket är det den mest formbara metallen. Dessa egenskaper ledde till att den formades till personliga prydnader och dekorativa föremål av olika slag. Således silverbälte spännen, armband, broscher, halsband, halsringar och andra smycken utvecklades tidigt. Silver användes till sådana saker som dekorativa handtag för dolkar och svärd, och så småningom i relativt moderna ätredskap och olika porslin. Den industriella användningen av silver (inklusive fotografi), som idag står för två tredjedelar av världssilver konsumtion, uppstod inte förrän på 1800- och 1900-talet. En kort lista över några viktiga användningsområden och datum
av deras introduktion följer:

 • Silver- och silversalter har varit centrala för fotografins utveckling sedan dess ursprung på 1820-talet.
 • Amalgam av silver-kvicksilver har använts för tandrenovering sedan slutet av 1830-talet.
 • Speglar av polerat silver användes av egyptierna under det tredje årtusendet f.Kr. och ”försilvring” av speglar med bly, tenn eller kvicksilver praktiserades i Europa före och under renässansen. Den storskaliga produktion av silverglasade speglar genom kemisk reduktion av silvernitratdatum från Justus von Liebigs 1835-uppfinning av processen.
 • Ett patent för ett förfarande för galvanisering av silver beviljades 1840; det var det första patentet för galvanisering av metall.
 • Även om Alessandro Volta hade använt silver och zink som elektroderna i hans ”elektrisk-auppfinning”, eller batteri, vid i början av 1800-talet var det inte förrän de militära kraven under 1940-talet skapade en efterfrågan på batterier med hög energidensitet som de två första typerna av praktiska silverbatterier utvecklades.
 • Silverhylsor utvecklades på 1940-talet för användning i högpresterande militära flygmotorer.
 • Silverkatalysatorer för storskalig produktion av formaldehyd och oxidation av eten är utvecklingen under andra hälften av 1900-talet.
 • Även om silver var känt för att vara en utmärkt ledare för elektricitet redan på 1800-talet, började omfattande användning i växel- och reläkontakter gradvis först under 1900-talet.

Allt är inte silver som glimmar – hur du vet vad som är vad

Skulle du själv få hantera rent silver någon gång skulle du upptäcka att silver är en mjukmetall. Den är lätt att forma och böjer sig lätt. För att du ska få ett hållbart smycke som är användbart i många år blandar man därför ofta silver med andra metaller. En vanlig metall som man blandar i är koppar. Kopparen gör silver hårdare och hållbarare. När man blandar metaller kallas det för legering och mängden silver i dina silversmycken kallas finhalt (tusendelar av silver).

Du kan stöta på:

Verksilver

Verksilver innehåller minst 83 procent silver. Denna typ av silverlegering använder man mest för tillverkning av prydnadssaker och matsilver.

Äkta verksilver stämplas i Sverige alltid med sin finhalt 830.

Klick här för att läsa mer om verksilver.

Sterlingsilver

Sterlingsilver innehåller minst 92,5 procent silver. Denna typ är den vanligaste legeringen för tillverkning av smycken. Sterlingsilver är mjukare och lite lättare och är därför lättare att smida till smycken än verksilver.

Sterlingsilver kallas ibland också för äkta silver.

Äkta sterlingsilver stämplas i Sverige alltid med sin finhalt 925.

Klicka här för att läsa mer om sterlingsilver.

Hur du sköter dina silversmycken på bästa sätt

Dina smycken i silver påverkas av luften och olika ämnen som de kommer i kontakt med. Silver blir till exempel svart när det påverkas av svavel. När du vet hur du ska ta hand om ditt silver så kan du vara lugn med att det kommer att följa med dig i många år framöver.

Dina smycken i sterlingsilver innehåller koppar. Kopparn ger dina smycken en tendens till att mörkna. Den mörka ytan uppstår när kopparn reagerar på speciella ämnen. Du ska därför undvika att utsätta dina smycken för starka kemikalier som till exempel hårspray, kosmetika, parfym och klor.

Skulle dina smycken ändå ha fått en mörk yta kan du rengöra dem med ett speciellt medel. Du ska undvika att använda medel med fosfater och du ska välja ett lågslipande medel. Du kanske har hört att du kan använda tandkräm för att göra rent ditt silver och det stämmer. Nackdelen när du använder tandkräm är dock att slipmedlet i tandkrämen gör att du riskerar att få repor på dina smycken. Det är därför bättre att du köper ett speciellt medel för rengöring av silversmycken.

Intressant nog håller dina silversmycken sig fräscha länger om du bär dem ofta. Det beror på att de får en skyddande hinna av ditt kroppsfetts (som alltid finns i små mängder på din hud).

Vill du snabbs rengöra dina silversmycken kan du helt enkelt tvätta dem i ljummet vatten med en mild tvål. Vad noga med att du sköljer av och torkar dina smycken innan du lägger dem i en låda.

Bär du dina smycken mycket och ofta så får de efterhand en fin patina. Vissa tycker att det bidrar till smyckena blir ännu mer tilltalande och vackra. Andra vill ha sina smycken glänsande i rent silver och då är det enkelt att använda de speciella putsmedlen som finns för silver för att åter få den ursprungliga glansen.

Du kan förvara dina silversmycken i speciella tygpåsar som är speciellt behandlat för att motverka att dina smycken missfärgas. Tänk också på att dina smycken inte ligger och skaver mot varandra då riskerar du att få fula repor på dem.

Topp 4 saker du ska undvika att göra med dina silversmycken

1) Undvik att förvara silver i direkt kontakt med trä. Trä kan innehålla olika sura ämnen som skadar ytan på dina smycken.

2) Vira aldrig in dina silversmycken i aluminium eller tidningspapper. Det kan båda reagera med dina silversmycken och ge dem en ful yta.

3) Bär inte dina silversmycken när du: a) Städar och använder rengöringsmedel b) När du handdiskar c) När du badar och simmar.

4) Undvik att ha dina smycken i kontakt med olika typer av blekningsmedel t.ex. klor. Det kan alvarligt skada dina smycken.

Hur du gör rätt val av silver

För att du ska förstå vad olika tillverkare av silversmycken och silverföremål menar när de skriver om olika typer av silver så läser du läsa vidare här:

 1. Mer om sterlingsilver (äkta silver)
 2. Mer om verksilver
 3. Mer om finsilver