Namnringar

namnring i silver
Namnring i silver från High Coast Silver

Här kan du hitta en översikt över vilka typer av namnringar i silver som du kan välja på. När du skaffar en namnring skaffar du också ett smycke som aldrig blir opopulärt. Läs här för att förstå vilka olika typer av ringar med ditt namn som finns och hur de kan se ut. Här hittar du all information om namnringar på ett ställe och du slipper leta runt för att kunna göra ditt val av smycke lättare.

Din namnring i silver kan förstås ha glädje av under lång tid. Ditt smycke i silver kan om du sköter det väl mycket väl vara med dig hela ditt liv.

På namnringar i silver kan du tillskillnad mot många andra namnsmycken få plats med ganska mycket text. Kanske vill du ha något mer än ditt namn. Ett fint citat, ett favorit ordspråk eller en ”hemlig” förkortning (K-T-S-Ö)?

Namnringar – olika typer av ringar

namnringar i silver
Namnringar i silver från silversmeden Vilda Victoria

Din silversmed kan smida namnringar i nästan vilken bredd som helst. Ju bredare ring du väljer ju mer text kan du ha på den. Tänk på att inte välja att göra den för bred för då kan den kännas obekväm när du bär den på ditt finger.

När din ring smids i äkta 930 sterlingsilver så är de vanligaste tjocklekarna som du kan välja på antingen 1 millimeter eller 2 millimeter (ibland 2,5 mm). Vanliga bredder på ringar är 5, 6 och 7 millimeter. Extra breda ringa kan vara ända upp till 10 mm breda och rymmer ofta två rader text. Din namnring kan vara rundad eller fyrkantig.

Vill du ha en text på den tunna kanten på sidan så behöver du välja en ring som är minst 2mm tjock.

Om du inte har speciella önskemål så får din namnring oftast en blank silvrig yta. Ibland kan du också välja att få en matt yta, det anger du i så fall när du beställer din nya ring.

Du kan också välja att få en namnring i silver men med en mindre detalj inlagd i guld. Till exempel en ring i silver och ett litet hjärta i guld. Du kan även få en safir eller diamant infattade i din ring.

Namnring från Saga of Sweden

Handstansad text stansas normalt (av de flesta silversmeder) i versaler, allstå STORA bokstäver. Kolla med din silversmed om du har några speciella önskemål. Oftast går det mesta att ordna när du anlitar en silversmed som gör hela tillverkningen själv med egna verktyg. Olika silversmeder har också olika typsnitt. Olika typsnitt är olika stora, till exempel är 1mm höga bokstäver ett vanligt typsnitt för mindre ringar. Du kan ofta välja mellan versaler, gemener eller skrivstil för text på namnringar.

Du kan också välja en namnring i silver som är antingen maskingraverad eller handgraverad. Olika silversmeder jobbar med olika verktyg. Leta efter en som passar dig. Med gravyr kan du få en inskription med mer ”snirkliga” bokstäver. Det är till exempel vanligt i förlovningsringar och vigselringar.

Det är viktigt att din nya namnring passar bra på ditt finger om du ska bära din ring varje dag. Du kan alltid få din ring smidd i den storlek du önskar. Vanliga storlekar är 15, 16 och 17 millimeter. Oftast kostar de lite större ringarna lite mer (det behöver användas mer silver för att göra din ring). Större storlekar är 18, 19, 20 och 21 millimeter i diameter.

Ny namnring – hur du väljer rätt storlek

namnring silver
Namnring silver extra bred från My Silver

Du kan börja med att fundera på hur bred du vill att din namnring ska vara. Du kan enkelt ta en bit tunn kartong eller papper och klippa ut i remsa med en bredd som du tycker verkar passa dig. Sedan tar du helt enkelt och lägger remsan runt ditt finger. Känn efter hur det ser ut. Testa en smalare eller bredare remsa och känn skillnaden.

Sedan kan bestämma hur stor diameter din ring ska ha. Enklast är att du helt enkelt går till en lokal guldsmedsbutik i närheten. Där kan du oftast få låna ett ringmått. Kom ihåg att mäta på rätt finger.

Har du ingen guldsmed i närheten kan du mäta innerdiameter på en ring (eller namnringar) som du redan har och som passar bra. Annars kan du använda pappersremsan som du testade ut bredden med. Vira din kring ditt finger och mät sedan hur lång remsan behövde vara för att nå rund ditt finger.

OBS! Tänk på att om du vill ha en lite bredare ring så ska den sitta lite mindre tajt än en smal ring.

Din namnring i silver – att tänka på när du beställer

Normalt sett så handstansas ditt namn med hammare och stålstämplar – bokstav för bokstav. Det betyder att din nya ring blir unik för dig. Efter som din ring är handgjort kan det hända att bokstäverna inte sitter i exakt raka rader. Smycket är special gjort för dig och därför är det oftast ingen bytesrätt på det.

Om du vill kan du också läsa om namnstav i silver här. Klick här för att läsa om alla olika namnsmycken som finns utöver namnringar.