Namnsmycken

Namnbrickor från Saga of Sweden

Namnsmycken finns i en förbryllande mängd olika former och utförande. Läs här för att slippa känna dig överväldigad över alla val som du kan göra. När du har läst den här sidan så kommer du att ha bildat dig en bra uppfattning över vilka typer av namnsmycken som du kan välja på. Du kan läsa vidare om just de smycken som du tycker passar dig. När du vet vilka val som finns kan du känna dig trygg med att du verkligen väljer ett smycke som passar dig. Du kommer att upptäcka att det finns massor med fantastiska namnsmycken och många fina silversmeder att välja bland.

Ditt namnsmycke kan vara allt ifrån helt handgjort av en silversmed till helt maskintillverkat och allt där emellan. Hos vissa silversmeder kan du även få olika symboler handstansade på ditt smycke. Vanliga symboler är stjärnor och hjärtan i olika former.

Versaler och gemener från silversmeden Vilda Victoria
Versaler och gemener från silversmeden Vilda Victoria

Väljer du ett smycke där ditt namn stansas så blir dina bokstäver ofta stansade som versaler (STORA bokstäver). Men du kan ofta även välja att få ditt namn skrivet i gemener eller skrivstil (graverat). Det finns ibland även så att du kan välja att få raka eller mjuka versaler och gemener. Bokstäverna på ditt smycke är oftast mellan 2 och 3 mm höga.

För att du ska få ditt namnsmycke med en text som syns tydlig så är en vanlig metod att behandla den stansade texten med en oxiderande färg. Det gör att texten framstår tydligare i svart. Sedan kan ditt nya namnsmycke poleras till höglans.

Du kan välja mellan många olika namnsmycken

Namnbrickor

En namnbricka i silver är en bricka där ditt namn är instansat, oftast lodrätt. Läs mer om namnbrickor här.

Namnhalsband

Ett namnhalsband i silver är ett halsband där ditt namn, till skillnad mot en namnbricka, oftast är utformat efter bokstäverna i ditt namn. Läs mer om halsband här.

Namnarmband

Ett namnarband är ett armband oftast med en platta med ditt namn in stansat eller ingraverat. Läs mer om namnarmband nu.

Namnringar

Mer om namnringar

Namnstavar

Mer om namnstavar

Namnamuletter

Mer om namnamuletter

Namnhjärtan

Mer om namnhjärtan

Ditt namnsmycke kan vara handgjort eller maskintillverkat

Ditt namn kan hamna på ditt smycke på olika sätt. Det kan vara handstansat, maskinstansat, graverat eller utskuret. Vanligtvis så ingår ett antal tecken i priset och om du vill ha fler bokstäver så kan det kosta dig ett par slantar till. Ofta står det på hemsidan där du beställer vad som gäller, annars så kan du förstås skicka ett e-mail och fråga.

Hos vissa silversmeder så kan du också välja att få ditt namnsmycke i silver med en hamrad yta. Annars är de vanligtvis högpolerade eller med en mattad yta, du kan oftast själv välja vad du gillar mest.

När du beställer ditt namnsmycke

När du beställer ditt namnsmycke får du ibland gratis frakt. Men inte alltid, kom ihåg att olika silversmeder har olika priser och lägger olika mycket jobb på ditt smycke. Ett smycke kan vara helt handgjort ner i minsta detalj eller så kan det vara helt maskintillverkat. Beroende på detta kan olika smycken från olika silversmeder kosta väldigt olika. Som vanligt så får man oftast vad man betalar för.

Ett namnsmycke blir naturligtvis ett personligt smycke med ditt egna namn. Just därför är det oftast ingen bytesrätt när du väl ha beställt ditt smycke. Det är unikt för dig.

Du kan också köpa ett namnsmycke i guld, men det är mindre vanligt än namnsmycke i silver.

Gör ett bättre val genom att läsa detta först

För att du ska välja ett smycke som du känner dig nöjd och som du ska ha glädje av i många är så börjar du läsa om namnbrickor i silver här.